بیمار محترم لطفا به نکات زیر توجه کامل نمائید :

اندازه گیری دقیق قند خون اهمیت زیادی دارد چنانچه انسولین به‌درستی تجویز شود، در یک فرد وابسته به انسولین به عنوان یک داروی نجات‌بخش حیات عمل می‌کند ولی در صورت تجویز نادرست باعث بروز عوارضی می‌شود که از آسیب بافتی تا شوک انسولینی متغیر هستند. معمولا با تزریق دو بار یا بیشتر انسولین در روز می‌توانند خون بیمار را کنترل کرد.

سرنگ انسولین 

برای تزریق انسولین سرنگ‌های ۱۰۰ واحدی در دسترس هستند. بیماران می‌توانند با رعایت بهداشت فردی تا چهار بار از یک سرنگ انسولین استفاده کنند پس از تزریق برای استفاده مجدد از سرنگ، انسولین باقی مانده در آن را تخلیه کرده، سرپوش سوزن را در محل خود قرار داده و سرنگ را در یخچال نگهداری کنید.

نگهداری انسولین

 انسولین هرگز نباید منجمد شود یا در دمای بیش از ۲۷ درجه سانتیگراد نگهداری گردد. انسولین را تا یک ماه می‌توان در حرارت اتاق نگهداری کرد. اگر در مدت یک ماه مصرف نشود باید در یخچال گذاشته شود، زیرا در غیر این صورت قدرت اثر خود را از دست خواهد داد.

آماده سازی و تزریق انسولین

 انسولین کدر و شیری رنگ را باید قبل از مصرف با برگرداندن آرام ویال و غلطاندن آن در بین دو دست کاملا مخلوط کنید و بیمار باید یاد بگیرد که چگونه انسولین را با مقدار صحیح درون سرنگ بکشد و همچنین ضمن استفاده از سرنگ شرایط استریل را رعایت نماید، هنگام گذاشتن سرپوش سوزن نکات ایمنی را رعایت کند و سرنگ‌های استفاده شده را در یک ظرف پلاستیکی محکم (ظرف خالی مواد شوینده) بیندازد.

انتخاب و چرخش محل تزریق

استفاده مکرر از یک محل برای تزریق می تواند به مرور باعث آسیب به بافت گردد. تغییرات بافتی حاصله می تواند باعث کاهش جذب انسولین گردد که به عدم کنترل بیماری می انجامد برای پیشگیری از بروز این مشکل، محل تزریق را به دقت انتخاب کرده و به طور منظم تغییر دهید و حتی الامکان از عضلاتی که فعالیت زیادی دارند استفاده نکنید زیرا کار شدید عضلانی سرعت جذب را افزایش می‌دهد .

خصوصیات محل‌های تزریق

۱- به راحتی در دسترس باشند (ران، بازو ،شکم و باسن)

 ۲- حساسیت کمی به درد داشته باشند.

۳-از نظر چشمی و لمسی طبیعی به نظر برسند.

 تکنیک‌های خود تزریقی

 وسایلی که باید برای استفاده در منزل تهیه نمایید، شامل انسولین نسخه شده، پنبه و سرنگ‌های مورد تایید همراه با سوزن می‌باشد. استفاده از الکل برای تمیز کردن پوست توصیه نمی‌شود. با یک دست پوست محل تزریق را بکشید و ناحیه وسیعی را با انگشتان بگیرید تا محل تزریق ثابت شود با دست دیگر سرنگ را مانند مداد بگیرید و سوزن را به طور عمودی وارد پوست کنید و پیستون را تا آخر فشار دهید. اگر قرار است دو نوع انسولین را در یک سرنگ مخلوط کنید ابتدا باید انسولین کریستال را بکشید.

آموزش به بیمار

قبل از فعالیت و ورزش غذای کافی بخورید . وعده‌های غذایی را حذف نکنید. تقریبا هر ۵-۴ ساعت یک وعده غذایی یا غذای مختصر بخو رید. قند خون را به طور مرتب کنترل کنید. بازوبند هویت پزشکی بپوشید. به طور منظم به پزشک مراجعه کنید. مقدار انسولین را فقط تحت نظر پزشک تغییر دهید.

علائم شوک انسولین ودرمان آن که شامل موارد زیر است به اعضای خانواده و همکارانتان آموزش دهید:

علائم

تعریق، لرزش، عصبانیت، گرسنگی و ضعف

علل

انسولین بیش از حد، فعالیت شدید و نخوردن غذای کافی

درمان اولیه

۱۵-۱۰ گرم قند ساده مثلا ۲ تا ۳ قرص گلوکز ساده. یک لوله ژل گلوکز. نیم یا یک فنجان آب میوه

خوردن یک غذای مختصر پس از درمان اولیه شامل نشاسته وپروتئین مثل نان وپنیر. شیر ونان سوخاری یا نصف ساندویچ.

عوارض انسولین درمانی

واکنش‌های حساسیتی موضعی به صورت قرمزی، تورم، درد، سفتی و کهیربه اندازه ۴-۲ سانتیمتر در محل تزریق. از بین رفتن بافت چربی زیرجلدی که به صورت فرورفتگی در پوست بروز می‌کند. مقاومت به انسولین که شایع‌ترین علت آن چاقی است و با کاهش وزن از بین می‌رود . بالا رفتن قند خون هنکام صبح که نیاز بیماران را به تزریق انسولین در ساعات اولیه روز افزایش می‌دهد این پدیده با تزریق انسولین NPH عصر قبل از شام رخ می‌دهد که برای پیشگیری از آن NPH عصر را قبل از خواب تزریق کنید .

واحد ارتقاء سلامت بیمارستان قائم (عج)

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *